четвъртък, 6 март 2014 г.

ASUS Fonepad 6 – това е наистина голям телефон :)

Сигурно се чудите защо така реших да пиша за един голям телефон, доста различен от типичното нежно малко дамско бижу… Еми, така се случи, че имах желания в седмицата на 3-то март да представя нещо българско и родно, съшито с китайски ламарини a.k.a. Great Wall кола, но по ред причини не можах да стигна това, а пък имах възможност да поразгледам големия ФАБЛЕТ (е, няма такава странна дума)  - та, ето и моето скромно мнение – може би не толкова подходящ за жени, но ще бъде супер подарък за някое гадже / съпруг / син / брат / баща и други приближени от мъжки пол J.

Какво ми направи впечатление в положителен план

Големият размер е както плюс така и минус J. Екранът е цели 6 инча и то Full HD, което е супер удобство за работа – писане на мейли, за любителите на смс-ите (като мен), четене на документи и всичко друго, което сте вършили на таблета си. Много е удобен за гледане на клипчета, а има стерео говорители отпред; дори четенето на субтитри не е никак затормозяващо; струва ми се, че дори гледането на филм при някое досадно пътуване няма да е неприятно (стига да не Ви се схванат ръцете, разбира се ;).   

Като говорим за екрана - това също така е един от най-добре настройващите си автоматичната яркост дисплеи, на които съм попадала.

Големият размер се компенсира (донякъде) с една малка хитринка, наречена one hand operation. Един клик и работният дисплей се смалява до размер, в който спокойно може да боравим само с една ръка на него – много много полезно, когато в метрото чаткаш с някой, но не си седнал, защото е претъпкано и с една ръка си принуден да се държиш здраво , та ти остава само една свободна ръка за телефона (чудесно е, че пуснаха Интернет в метрото btw)…

Не на последно място – телефонът има GPS , който както знаете мнението ми, е супер удобно нещо и те спасява от носенето на втора джаджа. Лошотo разбира се е, когато някой звънне точно докато следваш инструкциите кой изход да вземеш на кръговото и тогава започва истинското разглеждане на забележителности докато приключиш разговора и отново откриеш правилната посока…, но все пак си е голямо удобство J.

Стилусът и опциите около него са нещото, в което се влюбих в този телефон (Да, да, казвам го въпреки, че дисплеят му е FULL HD). Функциите и цялостното приложение са доста добре замислени, особено за хора, които обичат да си водят бележки, да маркират определени точки по статии, които четат през телефона. Това става супер лесно и интуитивно. С лекота може да се нанесат корекции върху текст, дизайн и т.н. Още повече, че към него има т.нар. речник, който разкодира какво точно пишем като забележки върху картинката и го превръща в истински думи. Демек, като изпратим след това картинката на някой той няма да изпитва кански мъки, разчитайки разкривения ни почерк – няма какво да се лъжем – писането на ръка си отива малко по малко… а като си спомня какво настояване беше за тоя пусти краснопис едно време в училище… Това, обаче е друга тема, а едно бързо сравнение с функционалността на бележките в Samsung Note II говори много в полза ASUS – дори не искам да започвам темата, че приложението по-често забива отколкото да работи при корейският МЕГА бренд J.

И сега, разбира се, някой странности и недомислици на модела, които не си обяснявам защо производителя е спестил /  недогледал.

Първото място отново печели големият размер. Функционалното удобство е голяма работа, но предвид, че моят Samsung Galaxy Note II се води супер голям телефон и до ASUS-a изглежда като невинно телефонче – си казва думата. Дори достигането на бутоните (отстрани) за регулиране на звука докато говориш е мисия невъзможна при тези дължини и ширини на устройството.

Телефонът не е снабден с Guerilla Glass – лично за мен това е супер минус, но повечето хора не го отчитат за такъв предвид, че съвсем лесно и просто може да сложи протектор на дисплея; за мен обаче това е голяма черна точка още повече, че производителят няма как да е недогледал размера на екрана, който пуска на пазара J.

Други (може би дреболии за някой) са липсата на светкавица… Защо отсъства в модела нямам идея… И не на последно място – няма светлинна индикация за събития. С други думи – за всяко известяване – нов смс, мейл, пропуснато повикване и т.н. има само звукова индикация… Който чул чул, който не е – да си проверява ръчно. Това, по мое мнение, е супер недоглеждане и неудобство при ежедневно ползване. Вярно, че в днешно време никой не се отделя от телефона си, но чак пък толкова…

В същото време при разумно ползване (разговори, смс-и, Интернет) телефонът издържА цели три дни без зареждане, което е едно Спартанско постижение в моите ръце J.
Накратко – макар и да завърших с недостатъците на модела, за някой, който търси устройство на прилична цена за предлаганата функционалност (към момента 729 лв. в Handy) и иска да остане в страни от основните марки  - ще се радва на този истински ГОЛЯМ телефон!

Няма коментари:

Публикуване на коментар