петък, 21 февруари 2014 г.

Монитор Philips с Ergo Sensor (231P4QRY ) – кой си пада повече по здравословния начин на живот?

Замислих се какъв ли е процентът на жените, купили си монитор за компютър сами? Ей така – решили са да сменят квадратната кутия с нещо по-ново и хоп в магазина на щанда за монитори и в търсене на промоциите… Едва ли някой може да даде такава статистика, но мисля, че женското съсловия тук е завоювало около 1 процент в България. Вероятно в Скандинавските страни процентът е по-висок, но за нашите ширини – това е положението…
В същото време смятам, че жените са двигателя на здравословния начин на живот във всяка една социална клетка (в повечето случаи, но сигурно има и прекрасни изключения) – семейство,работна среда и т.н. За това и няма как да не ме измъчи въпроса, защо никой не се опитва да обясни на жените за прекрасната опция да притежават монитор за компютър с Ergo Sensor? Заемам се с тази мисия и обяснявам защо и какво ми хареса на мен в него… не успях да открия, обаче, този модел да се продава някъде в БГ, за това и не мога да кажа цена тук, но в amazon.co.uk е съвсем малко по-малко от 205 паунда.
Така – какво е туй нещо Ergo Sensor и има ли то почва и нас ? Отговор – от Philips са сложили сензор, който следи стойката ни пред компютъра и ако сметне, че сме изкривени ни сигнализира, също дава сигнал и ако сме прекалено близо до монитора или пък се застоим пред него повече от час.






Честно казано, мислих, че тези „сигнали“ ще са ми малко досадни, предвид  факта, че всеки си има маниер на работа, но нека отдадем дължимото на сензора – все пак само нещо толкова упорито и безчувствено като технологията може така неуморно да ни натяква за вредните навици, създадени през годините.
Не на последно място (харесвам това във всички монитори Philips между другото) е регулирането на зрителния ъгъл на монитора (накланя се напред и назад за максимален комфорт) и регулирането на стойката по височина…  Този комфорт на работа няма как да бъде доставен от монитор по-нисък клас със сигурност. Докато ползвах монитора с цел писането на този текст го бях сложила на ниската си холна маса и тези екстри указаха невероятно влияние върху положителното ми усещане от работата с него.
Както е видно от номера на модела още в заглавието (231P4QRY) – мониторът е 23 инча. Лично аз съм по-скоро привърженик на максимата на Мечо Пух: „Колкото повече толкова повече“, отколкото на оправдателното „Размерът няма значение“ , та с други думи с кеф бих ползвала нещо 28-29 инча, но за стандартна офис работа без много дълги таблици и графики – тези инчове вършат идеална работа J.
Еко е модерно! Този Philips притежава сертификат, който се присъжда  само на продукти, които са направени от МИНИМУМ 65% рециклирани материали и минимум опасни материали. В същото време сензорът, за  ергономия разбира и кога не сте пред монитора и затъмнява екрана автоматично (и го светва автоматично, когато се появите), което пък пести енергия.
Що се отнася до функционалността – има вградени говорители – може би няма да сте ОК със звука, но пък ако е за кратък конферентен разговор – ще свършат работа.
Не, на последно място – 4 USB-та са вградени в него – ако като мен имате закачени един куп неща като няколко флашки, външен диск, външно DVD, клавиатура и мишка, слушалки и какво ли още не – определено 4+ опции да закачвате още нещо си е положителна черта.
Да, определено това мониторче ми допадна и освен ако не се хвърля на нещо грандоманско в инчовете, той ще е един сериозен претендент да замени изстрадалия Acer вкъщи J

P.S. А и да не забравя – прочетох малко критики за скования дизайн на модела – разбира се, има какво да се жалае от Philips в тази посока, макар те да пускат на пазара доста дизайнерски неща някои дори лишени от всякаква идея за функционалност a.k.a. телевизор от съкло…. Определено външният вид е скучноват, но трябва да призная и че, не съм супер фен на гланцовия т.н. glossy дизайн, тъй като поддържането му в този лъскав глоси вид лишен от пръсти, капки, косми, прах е трудно постижимо начинание. В този смисъл, може би вдървения дизайн си струва малко повече. Също така Philips предлагат и модели в бяло, които пък може би да стоят доста прилично също! J

2 коментара: