сряда, 25 февруари 2015 г.

Антология на магистралния шофьор или най-неприятни навици на най-скоростните пътни участъци

Веднага след като написах заглавието открих, че в него е вероятно да има фактологическа неточност, тъй като преди няколко дни на околовръстното се движех със 100 в средната лента, и отдясно ме изпревариха с около 130, а от ляво с поне 160. За сведение – в неделя (22 февруари) на Тракия – лявата лента се движеше със 130, а дясната със 120 – та може би магистралите у нас съвсем не са най-скоростните пътища. Но това е малко off topic, както се казва. Сега да продължим с дразнещите типажи, кофти навиците и липсата на тотално усещане, че е малко вероятно да си един единствен самотен ездач на цялата магистрала и може би е редно да се съобразяваш и с останалите.
Имам приятел, който твърди, че всеки може да се прави на луд, колкото си иска, стига да не пречи на останалите, и аз до някъде споделям това мнение. За това и ето КОИ най-много „пречат“ на пътя.

Жената с Micra-та

Моделът е нарицателен за малка кифленска количка. В нея обикновено жената НЕ шофира, а по-скоро изпитва голямо неудобство от преживяването, съдейки по това, че воланът е почти опрян в гърдите й и/или главата й е над него, и/или ръцете на волана вместо 2 без 10 са заковали твърдо на 12. Но истината е, че този дискомфорт изобщо не пречи на останалите водачи. Това, което пречи е, че ВОДАЧКАТА се чувства много комфортно в лявата лента със 100 (при ограничение 140). Там няма много движение, отпред на пътя е свободно и явно по-малко стресово за нея. Не и за този, който иска да я изпревари. Ако си зад нея и искаш да се възползваш от възможността да караш с позволената максимална скорост, можеш да мигаш с дългите като луд (няма да помогне – тя не ползва огледалата при дълъг път), да свиркаш (няма да разбере, че е за нея), да се долепиш до нея (изобщо няма да отрази, съществуването ти) да пееш тиролски песни в знак на отчаяние, да си гризеш ноктите до несвяст, да си блъскаш главата в таблото, да цвилиш и риташ – едновременно – НИЩО НЯМА ДА ПОМОГНЕ. Ако съдбата е благосклонна – дясната лента ще се изпразни и ще можеш да нарушиш закона за изпреварване по пътищата. Ако не – обречен си. Свали стъклото и разгледай хубавата природа на KLETA MAJKA BYLGARIQ.

Темпо(А)матьорът

Признавам си, че не съм голям фен на темпомата a.k.a. автопилот. Но това, което ме дразни в някои негови любители е когато решат да изпреварват, без да чувстват необходимост да подадат повече газ от зададената. Къде е проблемът? Неписано правило е, че когато изпреварваш не трябва да засичаш колоната която изпреварваш – или с други думи – колата която задминаваш не трябва да бие спирачки, защото докато ти се мотаеш тя вече е настигнала тази пред нея, но не може да се изнесе да изпревари, защото ти не се интересуваш от този факт. В повечето случаи  Темпо(А)матьорът си задава една средна скорост, която го устройва – примерно 135 и тежко на всички, които карат със 130 и се надяват да доживеят това изпреварване.

Къси-дълги

По принцип нямам нищо против някой да ти примига с дългите. На всеки му се случва да се разсее. На мен също доста често, возейки две деца и  куче. Но този персонаж е спечелил специалното ми внимание, защото обикновено не е с най-бързото возило, но пък му е първото след татьовата вектра, “СПОРТНО” и вероятно водачът едвам УДЪРЖА конете и МОЩТА на това BMW 318 TDS. И тъй като е усетил, че вече лети :))), започва да ти мига от едни километри все едно няма да му отнеме 10 минути да те настигне.. и то ако не си решил да бързаш де ;).

Чешитът в лявата лента

Ей този ми е любим. Решава, че поради някаква причина ще се движи в лявата лента със 110 вместо с максималната разрешена и спира колоната на бързащите. И не мърда. Много добре вижда, че си му мигнал и много добре осъзнава, че може да се прибере в дясно… но вместо това си остава застопорен в ляво и ако реши дори, че много го дразниш – натиска рязко спирачката, за да провери дали внимаваш. Решението – сещате ли за онази песен на Контрол -  „Удряй с лопата където свариш…“

Фалшивият ксенон

Ето това може да те накара да търсиш извора на светлината… а ако се случи на дълъг път зад теб – да ти се иска да се подложиш на лоботомия – все пак да ти пускат ток в мозъка би било къде къде по-хуманно отколкото това да ти боде очите.

Любителите на филма 50 нюанса синьо са много и са навсякъде. 

Наистина хора, ако ще правите нещо – направете го както трябва – не с някакви крушки от китайския сайт дето са ви излезли БЕЗ ПАРИ НАПРАВО.  Не нужно за ваше удобство – всички останали да страдат и репликата: „Аз съм си ги сложил, защото пътувам много и искам да виждам, никак ама никак не ви оправдава.“ И когато ви примигваме насреща е, защото ни заслепявате, кретени, а не за да ни светнете с дългите и да ни демонстрирате как генерирате достатъчно светлина, че да омаловажите яркостта на витлеемската звезда.

Любителят на дългите

Това са специална категория наглеци, които в 5 без 15 независимо от атмосферните условия си включват дългите и карат така през целия път. Удобно е и виждат всичко. Още повече – не ги сменят с къси дори и след като са достигнали населеното място.
Докато се разминавам с тях – винаги си представям как някой луд се е докопал до фадрома и ГАЗИИИИИИИИИ!

В тази графа слагам и всички, които поради някакви си свои съображения отказват да си настроят фаровете и насреща те заслепяват, защото единият е дълъг, а другият е само габарит  или десният свети в космоса, за да може да изпиташ направо  максимален дискомфорт от разминаването.

Все пак и другата крайност не е ОК – да си перкаш в 9 вечерта на магистралата без никакви фарове. Внимание – знайте, че ако пушенето може да ви убие, то изключените фарове по тъмно водят до сигурна смърт на пътя. Не знам тези водачи колко риба изяждат за да си светят в тъмното, но явно не достатъчно. 

Абсолютният самоубиец

Завършвам с онази специална порода ментално обременени, които са абсолютно убедени, че всички се състезават с тях, всеки им пили гуми и им се ПРАВИ докато ги изпреварва.
Лудостта на този индивид се задейства при виждане на ляв мигач в огледалото. Ефектът е същият като да развееш червения плащ на разгонен бесен бик. Той на момента подава газ и започва да се щура по лентите. Да изпреварва през аварийната – от ляво от дясно… ако може и в насрещното – ще те гони до дупка и ще намалява предизвикателно, за да се дръпнете само и само да докаже, че Nobody gonna take my car

Що така обидих Purple направо не знам.


Идват почивни дни и знам, че ще пътувате на някъде – пожелавам ви по-малко срещи с близкия вид, описан по-горе :).

  

1 коментар: