събота, 28 юни 2014 г.

Homo Familicus или семейният човек

Семейният човек е друга категория човек, защото е най-желан от (почти) всички маркетинг хед хънтъри J. Да, лесно е да продадеш нещо на мъж, чието дете се тръшка за даденото нещо в магазина; и лесно е да продадеш нещо на мъж, чиято жена е казала недвусмислено, че го иска това и от него зависи семейната хармония у дома.

За това и категорията семеен автомобил е изключително важен сегмент за производителите на коли.

Като човек придвижващ се с две малки деца (което означава много, ама наистина много! багаж) + куче бях готова да стартирам подписка за промяна на категорията семейна кола, защото според мен автомобилите, които биха могли достойно да натоварят целия катун, в който се превръщаше семейството ми щом тръгнем нанякъде,  са в класата на Toyota Hilux и Volkswagen  Amarok (илюстрация на размерите им в снимката по-долу) J.


За хората (като мен), които обичат да пътуват често  – комфортът в колата е изключително важен – за това, и когато имах шанса да разгледам  най-новите представители на V класата на Мерцедес се впечатлих много от глезотийките вътре и как изглежда колата като цяло.




На практика в този клас Мерцедес представи коли, които нямат конкуренция (с изключение на Volkswagen Multi Van, но разликата в класата е очебийна). Изключително стилен автомобил, даващ не само комфорт, но  и усещане за лукс  - няма нужда да правиш компромис, заради факта, че пътуваш с деца (или по-голяма компания).

Нямаше възможност за тест драйв, но консултантът (и техническите характеристики) обещават колата да достига 200 и много лека управление при разход около 6 л./100. Дано да е така J.
В интериора освен чудесната кожа на седалките, удобните маси, които се прибират изцяло при необходимост, добро решение е управлението на климатроника от задните седалки (може и централно, разбира се) – все пак хората седящи на тях най-добре преценяват температурата си J.

Удобно управление през голям екран и и тъч контролер дава усещане за наистина хай-тек атмосфера. Лично на мен управлението му ми се стори по-сложно, отколкото е необходимо, но може да е въпрос на навик.

Какво друго ме впечатли? – Багажникът! Врата се вдига сама, което всъщност дава шанс и на жените, които нямат опит като кранистки да могат да отворят вратата на толкова ГОЛЯМ автомобил ;). Също така, ако не сте като мен – винаги с много торби и багажи J, може да ползвате само горното отделение на багажника (разделен е през средата на две с цел повече функционалност), може да отворите само половината врата на багажника (не знам защо това ми заприлича на вратата в апартамента на Джоуи и Чандлър в Приятели, но всъщност е гениално J).

И не последно място, аз лично имам голям страх от високи коли. Този страх се породи след пътуване в нещо, което e по-скоро анти кола, спечелило си уважаваното име баничарка, а иначе казано - Ситроен Берлинго.  По време на пътуването страничен вятър съчетан с разминаване с тир костваше безумно отлепяне на гумите и накланяне на червената кутийка. При всички скорости, с които съм карала, наводнения и аквапланинг, остри завои, пияни шофьори, залюхани каки, нагли гастарбайтери, пътуващи за Турция задължително в лявата лента на стада, изпреварващи цистерни, рейсинг между тирове и други странни ситуации на пътя – това отлепване на гумите точно е оставило изумителен страх у мен до толкова, че по-скоро бих си мъкнала шкафа от ИКЕА на гръб по целия път София –Ботевград, отколкото да се подложа пак на возенето в Берлингото… Но да не се отплесвам  - V класата на Мерцедес  има специална система на „заключване“, която блокира странично колелата при вятър – така, че ако случайно някой друг изпитва този мой странен страх – споко! Явно германците (за разлика от французите) са успели да забележат, че са конструирали една висока кола J.


Само за информация – цената на описания и наличен модел в България (вече обаче продаден) е 77 000 евро. Това е без включена вече задължителната отстъпка, която всички свикнаха да изискват, купувайки нова кола J. Вероятно си е калкулирана в цената J

Няма коментари:

Публикуване на коментар